Spartacus 1928 egyesület

„Mindig a Nyíregyházáért voltunk – vagyunk – leszünk”

 

Mit kell tudni a Spartacus 1928 Egyesületről?

 

Három szóval definiálva: Nyíregyházi szurkolói konföderáció.

 

Nyíregyházi, mert a Nyíregyházáért rajongó és értük szorítókat tömöríti.

 

Szurkolói, mert részt vesznek benne a három nyíregyházi szervezett szurkolói csoporton – a Keleti Fronton, Mastiffson és Eliten kívül olyan elkötelezett, rendszeresen hazai és rendszertelenül idegenbe is elutazó szurkolók, akik fontosnak érezték azt, hogy valami szervezett és koordinált, a nyíregyházi büszkeséget erősítő mozgalom kezdetét vegye.

 

És konföderáció, hiszen az S-1928 – az Egyesület rövidített neve – egy lazán szerveződő, a tagoknak direkt előírásokat nem adó, de mégis stabil és biztos hátteret adó szervezeti keret.

 

Egy olyan Egyesület, amelynek fő célja a nyíregyházi szurkolói élet szervezése, hazai és külföldi szurkolói utazások szervezése, előkészítése és koordinálása. A biztonságos és partneri szurkolói kultúra népszerűsítése. A meccsekre drapériák és koreográfiák készítése, szurkolói ajándéktárgyak tervezése, készítése és terjesztése. A tagokat főként a Szpari, mint focicsapat iránti kötődés tartja össze, de fontos megjegyezni, hogy mind a nyíregyházi kézlabdások mind más nyíregyházi sportágak is számíthatnak a támogatásunkra.

 

 

Kik az Egyesület tagjai?

 

A legtöbben az alapítók közül – életkoruk alapján - a 80-as évektől szocializálódtak a szurkolói életbe. Igazán a kilencvenes évek első felében alapított szurkolói csoportok tagjainak aktív közreműködésével jött létre az Egyesület. Kiegészülve több ezt követő generáció tagjaival. Közöttünk megtalálható jó nevű kőműves, szobafestő, kiváló középiskolai tanár, mérnök, kereskedő és külkereskedő, orvos, tűzoltó, katona, villanyszerelő, múzeumi szakértő, közgazdász, jogász és természetesen középiskolás, főiskolás és egyetemi diák. Egy közös bennünk, hogy mindannyian nemcsak divatként, hanem életformaként tekintünk a szurkolói létünkre. Nem ötperces, pár hónapos vagy éves fellángolás ez. Nem aktuális érdekérvényesítés és valamilyen anyagi, politikai vagy egyéb haszonszerzéssel kecsegtető életforma ez számunkra. Mi itt voltunk 30 éve, itt vagyunk most és itt leszünk reméljük még nagyon sokáig.  Mi voltunk Bagon, voltunk Nagykanizsán és voltunk Magyarország számos ismeretlen zegében-zugában. Mi mindig csak Nyíregyházáért szorítottunk Magyarországon. Úgy, hogy egy-két NB2-es sikert leszámítva a csapatunk jelentős, hazai szinten kiemelkedő sikert nem ért el soha. Nem szurkoltunk meggyőződésből vagy divatból sosem fővárosi illetve rivális csapatoknak. És főleg nem vettük fel más magyar csapat mezét

 

Mikor alakult és hol tart az Egyesület? Miért nyit meg az  S-1928 Pub?

 

2012. augusztusában alakult az Egyesület, amelyet 2012 októberére vettek nyilvántartásba. Az alapító tagokon kívül az ősz folyamán további sok tucat barátunk és szurkoló társunk kérte felvételét a csapatba. Lassan de biztosan közelítünk az októberi nyilvántartásba vételt követően a 100 fő felé. Tagjaiknak senki nem tette kötelezővé a belépést. Alulszerveződő, demokratikus módon működő szervezetünk már a kezdetekkor eldöntötte, hogy kell egy bázis. Kell egy olyan hely, ahova betérve megpihenhet a fáradt harcos, leülhet egy italra, leülhet meccset nézni. Úgy gondoljuk, hogy a környezet sem mindegy. Ezért alakítottuk ki ilyenre. Önerőből. tagdíjakból és barátaink felajánlásaiból. Mi festettük, mi meszeltük mi rajzoltuk és mi fogjuk működtetni. Itt nemcsak híres, divatos és unalmas sztárcsapatok BL meccseit nézhetjük meg, hanem akár egy West Ham vagy egy Helles Verona meccsre is beülhetünk. És nemcsak focimeccsre. A Pittsburgh Steelers amerikai focicsapat szurkolói például nyugodtan nézhetik majd kedvenceiket, ugyanúgy azok is akik az All Blacksért szorítanak Új-Zélandon.

 

A klubkocsma – Ér utca, Búza téri Piac nagyparkoló mögött - kialakítása során közösen terveztünk meg mindent. A külső-belső feliratok, a szlogenek, a képek és vendégsarok is olyan hangulatot fognak adni a helynek, hogy szinte a stadionban érezhetjük majd magunkat. Szeretnénk a Szpari idegenbeli meccseiről online közvetítéséket szervezni, hogy az idegenbe el nem utazók itt tudják nyomon követni a meccseket.  Lesznek filmvetítések és lesznek beszélgetések. Lesz egy hely ahol meg lehet vitatni mindent ami a csapattal kapcsolatos.

 

Az árak kialakítása során is törekedtünk arra, hogy szolid, pénztárca barát árak várják a szomjazó betérőket. Nem véletlen, hogy a kocsmai árak értékmérője a sör korsónkénti ára például 250,-Ft.

 

Nyártól kezdődően többször volt alkalmunk leülni beszélgetni a klubok vezetőivel mind a labdarúgás, mind a kézilabda vonatkozásában. Úgy érzem maximálisan megvan és meglesz a nyitottság a klubok részéről a szurkolói vélemények befogadására. Mi mindig a Nyíregyháza mellett leszünk, de kritikát bármikor merünk és fogunk is megfogalmazni. Nem tekintünk szent tehénként vagy hímes tojásként senkire. Természetes is ez, hiszen az alaphelyzet minden csapatsportban, hogy a csapat van a szurkolókért és nem  fordítva. Nyugaton is így van. Egy valamire való klub szurkolók nélkül semmi. Nyíregyháza sportja sem lehet sikeres nagy létszámú szurkolótábor nélkül. Mi arra törekszünk, hogy az európai hagyományos, „old school” szurkolói kultúra mentén ez megvalósulhasson.

 

Végezetül meg kell köszönjem még egyszer azoknak akik munkájukkal és támogatásukkal segítették ennek a klubkocsmának a létrejöttét. Az Egyesület következő egyik nagyobb célkitűzése egy saját, nyíregyházi szurkolói márka kidolgozása és szurkolói ruházatok, kiegészítők és egyéb ajándéktárgyak árusításának megkezdése nemcsak boltban hanem webshopon keresztül is.

 

Ha valaki segíteni, támogatni szeretné céljainkat és ideje, kedve és lehetőségei engedik, várjuk. Az S-1928 pubban és majd tavasztól a meccseken a szurkolói kanyarban lesz lehetősége belépési nyilatkozatot kérni és kitölteni.

 

A pubban lehetőség van hétköznap és hétvégén szinte valamennyi nagyobb bajnokság meccseinek megtekintésére. A nemzetközi kupanapokon pedig szintén várunk mindenkit aki jó társaságban és korrekt árak mellett szeretne szurkolni kedvenc csapatának.