Keleti front

A KELETI FRONT (KF) 1992-es megalakulása (első mérkőzés: 1992. augusztus 15.: Nyíregyháza-UTE 1-1) idején a KF-en belül kisebb-nagyobb csoportok jöttek létre: Hooligans, Facinorosi, és az Eastern Patriots (későbbiekben Keleti Hazafiak).

 

Az idő előrehaladtával úgy döntöttünk, hogy egységesíteni szeretnénk a fellépésünket, ezért ezeket a csoportokat megszüntettük. A már akkor is tekintélyt parancsoló Keleti Hazafiak drapiról leszedtük a betűket - ez lett az alapja a későbbi, sokak által elismert Keleti Front transzparensnek.

 

Egy csoport meghatározója, hogy a stadionban hol foglal helyet: a régi, fedett lelátóval szemközti helyről (ahol ma az új lelátó van) az idősebb szurkolók állandó kötekedései miatt elmentünk a régi vendégszektor mellé, majd 1997. augusztus 9-én elfoglaltuk végleges helyünket, azt, ahol a mai napig is vagyunk. A teljes kép kedvéért hozzá kell tennünk, hogy az 1990-es évek közepe siralmas állapotban találta a nyíregyházi labdarúgást, a klub közel került a megszűnéshez (tulajdonképpen az NYVSC fociszakosztálya meg is szűnt, NYFC majd Nyírség-Spartacus lett belőle).

A kézilabdásaink viszont ebben az időszakban kezdtek meghatározóvá válni az első osztályban. A jelenlegi, végleges helyünkre történő költözéssel együtt a labdarúgásunk is új erőre kapott: csodálatos idény végén a Szpari feljutott a PNB-be (Profi Nemzeti Bajnokság). A sikeres második vonalbeli szereplés, és az izgalmasnak ígérkező első osztály óriási tömegeket vonzott a táborhoz. Mai szemmel nézve hihetetlen volt a pezsgés, a nyíregyházi sport legszebb lapjaira tartozik az 1997 és 2000 közötti időszak: a focisták a stabil középmezőnyben foglaltak helyet, a kézisek kiharcolták a nemzetközi kupaszereplést, a férfi röplabdások pedig bajnoki címet nyertek. A szurkolói élet lüktetett.

 

A sikereket azonban kudarcok követték - szinte párhuzamosan épültek le a szurkolókat vonzó csapatsportok, a 2000-es évek eleje a vegetálásról szólt. 2003-ban a labdarúgócsapat ismét megszűnt, a tábor pedig a szétesés szélére sodródott. A következő évek liftezései során többször is megjártuk az NB1-et, de már messze volt a régi hangulat, többen kikoptak közülünk. 2009 őszén több tagunkat kizárták a stadionból a Nyíregyháza-Diósgyőr rangadón történtek kapcsán - a döntés teljes igazságtalansága miatt azok sem mentek ki a meccsekre közülünk, akiket nem érintett a szankció. A bíróság 2010-ben az eljárás alá vont szurkolóknak adott igazat, így jogilag és erkölcsileg is sikeresen jöttünk ki a dologból.

 

A klub 2012-es megújulása közösségformáló erőként hatott: a Keleti Frontra is: bár szervezetten már nem járunk meccsekre, de a szurkolói egyesület és a szurkolói törzshelynek számító kocsma létrejöttében komoly szerepet vállaltunk. Továbbra is a csapat mellett leszünk, nagy figyelemmel követve az utánunk következő generáció működését a lelátón és azon kívül.