Kovács Norbert, Tóth Ádám, Starosta Dávid, Végső Előd, Motkó Benjámin, Ötvös Bence. Rendszeresen játszottak tavasszal a Szpari felnőtt csapatában. A sor pedig folytatható Nagy Mátéval, vagy legújabban Magyar Gárorral. Nem érheti vád a Nyíregyháza Spartacust, hogy ne támaszkodna a Bozsik Akadémiáról kikerülő fiatalokra. Ráadásul mostantól a felnőtt csapat szakmai stábja közvetlenül felügyeli az akadémiát, indul egy megyei III. osztályú csapat, melynek célja két éven belül a megyei I. osztályba jutás, majd az NB-III. Azaz felnőtt bajnokságban edződhetnek a fiatalok.

- Sokat gondolkodunk és dolgozunk azon, hogy a nyírségi, szabolcsi gyerekeket itthon tudjuk tartani és minden feltétel biztosítva legyen a nálunk nevelkedő fiatalok számára, hogy ne gondolkozzanak azon a szülők, hogy idő előtt el kell engedniük a tinédzserek kezét annak érdekében, hogy a labdarúgásban boldogulni tudjanak. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy vannak nálunk fejlettebb labdarúgó kultúrával rendelkező labdarúgó nemzetek, akikkel még nem tudunk versenyre kelni, de az országon belüli klubváltásnak gyermekkorban nem látjuk értelmét. Szerintem mielőtt ilyen fontos döntésre szánná el magát egy család, nagyon sok tényezőt figyelembe kellene venni a végleges döntés meghozatala előtt.  Amikor ilyen fiatalon egy gyermek kiszakad a családi, baráti közegből, hirtelen egyedül marad egy teljesen idegen környezetben, és a feladatok, követelmények csak megnövekednek vele szemben.  Amit eddig családi támogatással kellet teljesíteni: iskolai elvárások, edzéseken, mérkőzéseken maximális teljesítmény, azt egyedül, segítség nélkül kell abszolválni. Egy esetleges rossz jegy vagy gyengébb teljesítmény az edzésen vagy egy vesztes mérkőzés után hiányozni fog a szülői támogatás, vagy a gyerekkori barátok biztatása. Helyette vannak ismeretlen emberek. Akkor derül ki a gyerek számára, hogy ezt neki most egyedül kell megoldania rövid időn belül, ellenkező esetben jön helyette más.  Ezek a helyzetek nem csak a gyerekeket szokták megviselni, hanem nagyon sok esetben a szülőket is negatívan befolyásolja. Nem véletlen, hogy a külföldi nagy kluboknál a bentlakásos rendszer helyett egyre inkább előtérbe kerül a nevelőcsalád, hogy meglegyen a hagyományos szülői modell – mondta Purguly Árpád szakmai igazgató.

Természetesen kivételek mindig vannak és lesznek, léteznek már olyan egyesületek ahol ezeket a váltásokat úgy oldják meg, hogy a gyerekkel együtt a szülőt is oda viszik, de ezt csak nagyon kivételes esetben lépik meg még a legnagyobb egyesületek is.

- Nagyon elszomorít, hogy vannak olyan az akadémián nevelkedett labdarúgónk, akik a profi labdarúgói szerződést egy megyei első osztályú lehetőség miatt utasították vissza. Mert ha még most nincs is ott a fiatal játékos, aki az U19-ből kiöregedett, hogy egyből  bekerüljön a kezdőbe, de annak a lehetősége, hogy profi játékossá válhat, és profi játékosokkal profi körülmények között edzhet és fejlődhet, szerintem nagyon nagy lehetőség. Dolgozunk egy új saját rendszeren, ami a játékosokat objektíven értékeli ennek az elemző rendszernek egy egyszerűsített formáját amely 18 különböző szempont alapján értékeli a játékosokat, már bemutattuk az utánpótlás edzőknek. Volt szerencsém találkozni az U17-es és U16-os csapataink játékosaival, nekik is bemutattam és nagyon nagy érdeklődéssel figyelték és hamar megértették a rendszer lényegét – tette hozzá a szakmai igazgató.

De mi történik abban az esetben, ha valaki 1-2 évvel eligazolása után mégis úgy dönt, hogy szeretne visszatérni?

- 2016 óta minden amatőr, utánpótláskorú  labdarúgó átigazolását a NYIÁSZ 2016-ban hozott és azóta is érvényben lévő szabályozása alapján, az utánpótlás korú labdarúgók átigazolása esetén függően attól, hogy milyen besorolású utánpótlás nevelő egyesületek közt zajlik az átigazolás annak függvényébe  pontosan meg van határozva az az összeg, amit ilyenkor az átvevő egyesületnek fizetni kell az átadó egyesület számára. Eligazolás esetén természetesen mi kapjuk az összeget, de annak esetén, ha vissza akar ide igazolni a labdarúgó akkor nekünk kell fizetni a játékosért figyelembe véve hogy adott játékos mennyi ideig volt annak az egyesületnek a tagja, ahonnan vissza akar ide jönni. Nagyon sok nyíregyházi szülő azt gondolja, hogy  ha vissza akarja hozni a gyermekét Nyíregyházára, akkor a klubnak kötelessége a játékost vissza venni, és kifizetni érte azt az összeget ami annak az egyesületnek jár a nála eltöltött időszakot figyelembe véve, holott senki sem küldte el őket annak idején, sőt marasztalva voltak. Ilyenkor a klub mérlegelni fog a döntés előtt, mert vannak olyan élethelyzetek, hogy indokolt volt a klubváltás, de azt nem szeretnénk, hogy valaki csak azért jöjjön vissza, mert máshol nem jött be a számítása – mondta Purguly Árpád.

Vissza