Mozgalmas időszak van a Nyíregyháza Spartacus - Bozsik Akadémia mögött. Közel fél éve Lengyel Roland vette át az utánpótlás irányítását. Vele beszélgettünk. 

- Hogyan értékelnéd ezt az elmúlt 5 hónapot.

- Ebben a félévben azt a célt fogalmaztuk meg magunknak, hogy ráálljon arra a pályára az akadémia amit elképzeltünk az eredményes működés érdekében. Sok újdonságot vezettünk be mind az irodai, mind a pályákon történő munkánkban. Megfogalmaztunk magunknak különböző elveket, amelyeken nap mint nap keményen dolgozunk, és próbáljuk betartani és betartatni azokat. 

- Milyen újdonságokat vezettetek be, és mit vártok tőle?

- Elég sok új dologról lehet beszélni. Bevezettünk fogadó órákat a szülők részére. U12-től U16-os korosztályig minden egyes szülővel leültem személyesen beszélgetni. De ezen kívül, aki szeretett volna találkozni velem, annak álltam rendelkezésére. Ezt a jövőbe is szeretnénk folytatni. Nagy hangsúlyt fektetünk az edzőink fejlesztésére, amit Ambrusz Árpád kollégámmal végzünk heti 3 alkalommal. Fontos, hogy egységes elveket kövessünk, mind pedagógiai, mind szakmai szempontból. Év elején nagy volt a mozgás az edzői állományban, ami ebben a félévben, ha nem is olyan mértékben, de tovább folytatódott. Legfontosabb alapelvünk, hogy a játékos álljon a középpontban. Mi vagyunk értük és nem ők mi értünk. Négy korosztályunkban vezettünk be más sportágakat is a képzésünkbe, ami nagyon hasznos és népszerű volt a gyerekek körében. /torna, úszás és a birkózás/ Nem most kell elérni karrierjük csúcsát, hanem azt szeretnénk, hogy sok gyerek maradjon meg a sportág mellett és a későbbiekben is szeressék amit csinálnak.

-Változtak az edzések is? 

A 11-14 éveseknél heti két kiscsoportos foglalkozást tartunk, hétfőn és pénteken, ahol hangsúlyosan megjelennek technikai, taktikai és fizikai szempontok is. Tehát a mérkőzés előtti edzésen rendesen megdolgoztatjuk a fiúkat. Ez az év elején okozott nehézségeket, de szépen lassan alkalmazkodtak az új helyzethez. A 14 éves korosztályunkban ugyanez a felépítés, de ott plusz egy erőléti foglalkozás is szerepel a heti programban. A felső szekcióban heti két kiscsoportos foglalkozás van, két csapatedzés és egy erőnap. Fontosak számunkra a játékpercek. Hiszen úgy tud fejlődni a gyermek, ha nem csak edz, hanem hétvégen játszik is. Erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni kicsiktől kezdve a nagyokig. Kivétel lehet az U 14-es korosztály, mivel ott egy kicsit speciális helyzetben vagyunk a versenyszabályzat miatt.

-Hogy állunk tehetségek tekintetében? 

Rengeteg tehetséges gyermekünk van, emiatt több játékos feljebb játszik, egészen a kis korosztályoktól kezdve. A szintek megugrását mindig is fontosnak tartottam. Mindenki ott játsszon, ahol erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy fejlődjön. Az sem jó, ha túl könnyű, de az sem jó, ha túl nehéz számára. Nekünk ezt kell napi és heti szinten nyomon követni. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy hosszabb távú gondolkodás, de meglesz az eredménye. Ez jó az egyénnek és jó a csapatnak egyaránt. Ez lehet fizikális, vagy képességbeli szempont. A mérkőzéseinket nézve az U 14-es korosztályokig hihetetlen fizikális különbségek vannak. A gyerekek változnak, emiatt tisztában kell lenni azzal, nem biztos, hogy pár hónap múlva is feljebb vagy lejjebb fog játszani. Nem az a cél, hogy U 13-ban nyerjen aranylabdát, hanem, hogy eljusson a felnőtt korosztályig. Természetesen nem fog mindenkinek sikerülni, de a számok növekedni fognak, abban biztos vagyok. Sok játékost láttam, aki meg sem közelítette kortársait, majd évekkel később nem hogy utolérte őket, hanem meg is előzte őket. Van rá példa a mi kis mikro környezetünkben, de nemzetközi szinten is. A gyerekeknek nem lineáris a fejlődési ívük, emiatt türelemre és támogatásra van szükségük, hogy kihozzuk belőlük a lehető legtöbbet. Tudom, hogy ezt néha nehéz megemészteni, hogy kikapunk, de hosszú távon sokat fogunk ebből profitálni. Mi folyamatokban gondolkozunk, nem a pillanatnyi eredményekben hiszünk.

- Annak köszönhetően, hogy az élvonalba jutott a Szpari, népszerűbb lett Nyíregyházán a sportág a gyerekek körében? 

- Most, hogy a felnőtt csapatunk ilyen jól szerepel, és az infrastruktúra is kezd fejlődni, rengeteg gyermek szeretne nálunk focizni. A célunk az lenne, hogy minél többen bent maradjanak a rendszerünkbe és ne hagyják idő előtt abba a labdarúgást. Szeretnénk minél több játékost nevelni városunknak a megyének és a magyar labdarúgásnak egyaránt.

- Most kaptak egy kis szünetet a gyerekek. Mikor kezdődik a felkészülés?

Az U 12 – U 19-es korosztályaink július 22-én kezdik meg a felkészülést a szezonra, majd a kissebek aug. 5-én kezdenek. Ezúton szeretném megköszönni az elmúlt félévet a szülői közösségnek, köszönöm az együttműködést, a gyerekek kitartó munkáját és kollégáimnak a fejlődni akarást. jó pihenést kívánok nyárra, rövidesen folytatjuk a munkát! 

Vissza