Teljesen megtelt a Móricz Zsigmond Könyvtár Kamaraterme az Értékes Esték programsorozat csütörtöki rendezvényén. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság a Szpari 1980-as Aranycsapatát is nyíregyházi nemzeti értékké minősítette, és ebből az apropóból a legendás együttes több tagja tartott élménybeszámolót.

Gáspár László, Moldván Miklós és Kiss Miklós játékosok mellett az akkori szakmai stábot Eszenyi Dénes és Aranyi László képviselte. A közönség soraiban pedig a Bozsik Akadémia növendékei is helyet foglaltak, akik számos tanulságos történetet hallhattak, sőt egy korabeli felvételt is láthattak. 

- Igazi fociláz volt a megyében, szinte megőrültek az emberek a labdarúgásért. Mivel a csapat tagjainak nagy része is innen származott, rengetegen jöttek a mérkőzésekre a megye távolabbi pontjairól is - mesélte Gáspár László. 

Több mint 20 000 néző volt a találkozókon, olykor a város egyes részeit teljesen le kellett zárni. 

- A Ferencváros ellen 25 000 szurkoló volt a Városi Stadionban. Már a Kelet Áruháznál le kellett zárni a Kossuth utcát, innen gyalog érkeztek a drukkerek tömött sorokban, jóval a kezdés előtt. Fantasztikus volt ennyi néző előtt játszani - mesélte Moldván Miklós, aki a csapat egyetlen válogatott labdarúgója volt. 

Kiss Miklós ma is a Szparit segíti mint utánpótlás edző, és igyekszik átadni tudását a fiataloknak. 

- Persze, van bennem hiányérzet a pályafutásommal kapcsolatban, mert szerettem volna bemutatkozni a nemzeti csapatban, nem sok hiányzott ehhez. Sok neves együttes is csábított, ahonnan biztosan könnyebb lett volna a válogatottba kerülni. De én szerettem Nyíregyházán lenni, így itt maradtam - mesélte a legendás támadó. 

Eszenyi Dénes és Aranyi László számos történetet mesélt az edzésekről, a játékosok hozzáállásáról, Temesvári Miklósról, a csapat vezetőedzőjéről, a sport iránti alázatról, a klubhűségről. Mindez példa lehet a mai fiatal labdarúgók számára is. 

Vissza