A 2017/2018-as szezont a Nyíregyháza Spartacus „nagypályás csapatai’ közül az U12-es csapat is befejezte. A csapat vezetőedzőjét Papp Tibort kérdeztük a mögöttünk hagyott, téli és tavaszi időszakról:

„A tél folyamán az U12-es korosztály – miként nyáron is – nagy változásokon ment keresztül.

2017 év végi létszámunkból 5 játékos távozott, míg egy játékosunk (Kozák Róbert) felkerült az U13-as csapathoz. Jelenleg így 19 fővel dolgozunk a nyártól a korcsoporthoz került Paulik István edzőkollégámmal. A korosztály két kapusa heti két alkalommal a korosztályos kapusedző – Volodimir Ovszijenko – által megtartott speciális foglalkozásokon vesz részt. Szakmai vonatkozásban nagyon sok fejlődésen esett át a csapat. Nyártól ugyebár a keresztpályás 6+1 fős játék helyett ebben a szezonban már a két 16-os közötti játékterületen (78 x 65 méter) várt rájuk 8+1 fővel a feladat, hogy helytálljanak a megváltozott viszonyok között.

A 2017 szeptemberétől elindult kétfrontos helytállás jól ment az U12-es korosztálynak. Az egyik a megyei U14-es bajnokság, melyben az U12-es és U13-as Bozsik Akadémiai csapatok játékosai játszanak együtt hétről hétre, bár a vázat többségében az U12 adta a mérkőzések alkalmával. A megyei bajnokság Közép csoportjában 12 csapat folytatott küzdelmeket hétvégenként. Erről így vélekedik a vezetőedző:

„A 2017/2018-as szezon végén az a tapasztalat, hogy – az eredmény természetesen itt is másodlagos – a két évvel idősebbek ellen is remekül megállták a helyüket a labdarúgó palánták, noha az akár 22-24 hónapos életkori előny sokszor – főleg a sprinteknél – szembetűnő volt. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a megvívott párharcokból, s megtanultak felülemelkedni a fizikai hátrányokon.”

A másik az újonnan létrehozott I. osztályú bajnokság, melynek Észak-Keleti csoportja eredetileg 10 csapattal indult, de sajnos 8 csapatra fogyatkozott rögtön a bajnokság legelején. Az itt tapasztaltakat a következőképpen foglalta össze:

„Az észak-keleti régió legjobb csapatai ellen tavasszal is igen jó színvonalú mérkőzéseken sajátíthatják el a játékosok az játékrendszeri ismereteket. Hétről hétre fejlődtünk mind a játékszemlélet, mind a játékrendszeri ismeretek terén, s ezek mind-mind szolgálták az ifjú labdarúgók fejlődését. Ez a bajnokság is nagyban segítette felkészülésünket az egy év múlva a csapat tagjaira váró első osztályú korosztályos országos bajnokságra, valamint arra, hogy megértsék és elsajátítsák azokat az ismereteket, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyszer a Nyíregyháza Spartacus felnőtt csapatának játékosai között szerepelhessenek.”

Összességében tartalmas, jó évet tudhat maga mögött a korosztály, mely az év elején megfogalmazott céloknak a lehető legjobban próbált megfelelni.

„Mindkét bajnokságban az elsőrendű szempont az volt, hogy a gyermekek játéklehetőséget kapjanak idegen ellenfél ellen, megtanuljanak a megváltozott játékkörülmények között játszani, s olyan tapasztalatokra tegyenek szert, melyek segítik szakmai és egyéni fejlődésüket egyaránt.

Minden játékos lépett előre a fejlődés terén, s az év folyamán öröm volt nézni mennyi-mennyi ismeretet alkalmaztak már a pályákon, a mérkőzéseken. Ebben a fontos életkori, tanulási szakaszban szinte szívták magukba a tudást, az információt. Persze a játékban még sokszor hibáztak, de a játékban ez is benne van – s nem csak az ő korosztályukban.”

 

A csapat a bajnokságok befejeztével sem pihen. Az előttünk álló időszakról így nyilatkozott a vezetőedző:

„Jelenleg már befejeződtek a bajnokságok tavaszi küzdelmei, de a csapatra vár még egy németországi nemzetközi túra 2018. Június 07-12 között, melyen remek lehetőség nyílik arra, hogy feltérképezzük azt, hogy miben kell jelentősen előrelépnünk és mi az a terület, ahol „partiban vagyunk” a német korosztályos csapatokkal.

A keret 2018. június 15-ig edzésben marad, majd nyári szünet következik kb. 5 hét pihenéssel, aztán a csapat újult erővel ismét beleveti magát a foci varázslatos világába.”

Vissza