“Te jelentsd a különbséget!

Megállhatsz, ha eleged van, és befejezed, mert elég, ha a csapatnévsorban csak egy név vagy a sok közül.

Vagy te lehetsz az, akitől a legjobban félnek.

Aki egyetlen pillanat alatt megfordítja a meccset, aki szívesen elvállalja a büntetőrúgást a 90. percben, aki a sérülések nyomait is magán viseli, de nyomot hagy csapatán is.

Minden egyes mérkőzés a te nevedtől legyen hangos.

Ma. Holnap. Az edzésen. Jövő szombaton.” -ez a hitvallása Bornemissza Barbarának, a Szpari női játékosának. 

26 éves, Tiszabecsen él. Az általános iskolában kezdett el futballozni az iskolai csapatban, majd 12 évesen a Nagydobosi Görög focisuli lány csapatához került. A Görög focisulival országos tornákra járt, ezek nagy részén gólkirálynő és legjobb mezőnyjátékos lett.

 - Az egyik Egerben megrendezett tornán figyelt fel rám a DVSC, és igazoltam oda 13 évesen. Ekkor még csak hetedikes tanuló voltam, hetente kétszer jártam  edzésekre és hétvégente meccsre. Az általános iskolai tanulmányaimat befejezve, az Irinyi János Sport Gimnáziumban kezdtem meg a középiskolát. Ekkor már Debrecenben laktam és edzettem - mondta a játékos.

A középiskolai csapattal Országos Diákolimpiát nyert, melyen a legjobb mezőnyjátékos lett. A DVSC-ben játszott az utánpótlásban csapatban, de egy pár meccs után a felnőtt keretben találta magát, így a legtöbb hétvégén mind a két csapatban lehetőséget kapott.

- A korosztályos válogatottba behívót kaptam. Sajnos nem volt sok lehetőségem, de úgy gondolom megmutattam mit tudok. Két gólpasszt adtam az U 18 elleni edzőmérkőzésen 20 perc játék alatt. Sajnos a későbbiekben nem számítottak rám – mesélte Bornemissza Barbara.

Ezután nem sokkal megszűnt a DVSC női csapata, így otthagyta Debrecent. Fehérgyarmaton folytatta a középiskolát és a focit egy időre abbahagyta.

- Annyira hiányzott a játék, hogy felvettem a kapcsolatot a régi edzőmmel nem  tud-e csapatot a közelben. Szerencsére tudott, az Irinyi indult a megyei bajnokságban. Csatlakoztam  hozzájuk és abban az évben meg is nyertük a bajnokságot. Régi csapattársaim hívtak futsalozni , ekkor kerültem közelebb ehhez a sporthoz.  A HTE NB II-es futsalosa lettem. Egyszerre jártam nagypályázni és futsalozni.  Az Irinyi nem indított csapatot a következő évben és ekkor kerültem a Makay Robin által irányított Nyírbátorhoz.  A futsalban is történt változás, a DEAC-hoz igazoltam – beszélt pályafutásáról a Szpari labdarúgója.

A távolság és a sok utazás miatt döntött úgy, hogy elfogadja a tarpai felkérést és csapatot alakít, ahol edzősködik.  Kezdetben helyi, környékbeli lányokkal kezdte meg a felkészülést a megyei bajnokságra. Az első szezonban a negyedik helyen végeztek, majd a második szezonra kicsit átalakult a csapat, voltak távozók és érkezők. Ekkor alakult meg az utánpótlás csapat aminek szintén Barbara volt a trénere. Eközben elvégezte a C  licences  edzői tanfolyamot.

- Ebben az évben mindkét csapatom a harmadik helyen zárt. A futsallal megnyertük a NB-II-es bajnokságot és folytattuk az NB-I-ben.  A tarpai csapat ismét átalakult a középiskola és a munkahelyek miatt. Ekkor a futsalos csapattársaim közül sokan kedvet kaptak, hogy focizzanak nagypályán is. Így a harmadik szezonban erősebb kerettel indultunk, a második helyen zártunk, én gólkirálynő lettem – mondta büszkén a játékos.

Ekkor érkezett egy telefonhívás Makay Robintól, hogy a Spartacus női csapatot indít.

 - Pár nap után igent mondtam az ajánlatra, mert úgy gondoltam van még pár jó évem és ki szeretném magam próbálni a mostani NB-s bajnokságban. Nagyon motivált vagyok, tetszenek az edzések. Remélem alappillére lehetek a Nyíregyháza Spartacus női csapatának és a későbbiekben akár mint edző is tevékenykedhetek majd a klubnál – mondta Bornemissza Barbara. 

Vissza