A Dunántúlra utazott Purguly Árpád. A Nyíregyháza Spartacus szakmai igazgatója Dr Csáki Istvánnal a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sporttudományi részlegének vezetőjével találkozott, és egy közel négy órás, nagyon hasznos szakmai megbeszélést folytatott a szakemberrel.

- Betekintést nyerhettem az akadémián az utóbbi időben végrehajtott fejlesztésekbe. Megnézhettem az új sportcsarnokot és mindazokat a mai modern labdarúgásban használt és nélkülözhetetlen eszközöket, melyeket a játékosok különböző paramétereinek mérésére használnak, de megismerhettem azokat az akadémián használt regenerációt és rehabilitációt segítő eszközöket is, amelyek a mindennapi munkát segítik. Egyetértettünk abban, hogy a modern, hightech technika ma már nagyon fontos része a labdarúgásnak – mondta Purguly Árpád.

A Szpari a jövőben az utánpótlás játékosoknál szeretne egy új kiválasztási módszert bevezetni, hogy még tisztább képet kaphasson a szakmai stáb a játékosokról.

- Beszéltem a Zorannal közösen képviselt szakmai koncepciónkról, az általunk alkalmazott edzésmódszerekről. Mi egy objektívabb kiválasztási rendszeren dolgozunk ezért kíváncsi voltam, hogy az ország legjobban felszerelt akadémiáján milyen főbb szempontokat tartanak fontosnak a fiatalok kiválasztása során. Mivel mi is sok fiatal labdarúgóval dolgozunk a keretünkben ezért különösen érdekelt, hogy az akadémiáról a felnőtt csapathoz kerülő játékosoknak hogy sikerül a beilleszkedés. Számos tapasztalatot osztottunk meg egymással – mondt a Szpari szakmai igazgatója.

A fiatalok kapcsán a fizikai mellett fontos a mentális felkészültség is. Fontos tudniuk az edzőknek, hogy mikor kell közbeavatkozniuk.

- Szó esett a fiatalok mentalításáról, hogy mennyire fontos az, hogy megtaláljuk azt a pontot ahol alkalmazni kell a modern eszközöket a regenerálásba, esetleg a sérülések megelőzésében. Hol lehet, az a pont –tűréshatár- ahol még engedni kell a sportolót, hogy a saját fizikai határait feszegetve küzdjön, és mi az, amire már reagálni kell. Ez nagyon fontos, mert sokan a modern technikát a saját kényelmük érdekében használják, és nem a teljesítő képességük fejlesztésére. Megegyezett a véleményünk abban is, hogy ebben különös szerep hárul az edzőkre és mindazokra a szakemberekre, akik a csapat körül dolgoznak, erőfejlesztés, regenerálás vagy rehabilitáció területén – mondta Purguly Árpád.

Összességében nagyon hasznos szakmai párbeszédet folytattak a felek, amelynek a tervek szerint Nyíregyházán lesz folytatása.

Vissza