Ismét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vendége volt Purguly Árpád. A Nyíregyháza Spartacus szakmai igazgatója néhány napja Dr Csáki Istvánnal találkozott, és megismerkedhetett azokkal a modern eszközökkel, melyek a labdarúgásban nélkülözhetetlen. Hétfőn ismét a Sporttudományi részleg vezetőjének vendége volt a Szpari szakmai stábjának tagja, és a videóelemzés került fókuszba. Horváth Péter irányítja a részleget.

- Ma már a videóelemzés szerves részét képezi a felkészülésnek. Egyrészt az ellenfelek feltérképezésében segít, melybe a taktikai elemek mellett a labdakihozatal, a rögzített helyzetek, de az egyes játékosok adatai is beletartoznak. De nagyon jó kontrollt jelent a csapat játékosainak, egy-egy találkozó után most is rendszeresen megmutatjuk a jó és rossz dolgokat, az esetleges hibákra külön felhívjuk a figyelmet. Lehetőség van taktikai animáció készítésére, de akár az edzésgyakorlatokat is bemutathatjuk. Az élvonalbeli csapatok többsége már használ videóelemzést, mi is, de szeretnénk ebben még előrébb lépni, ezért is volt hasznos a találkozó, mert működés közben láthattam a rendszert – mondta Purguly Árpád.

A tervek szerint komoly fejlesztések lesznek a jövőben Nyíregyházán, ami a technikai részt is érinti.

- Örömteli pillanatok előtt áll a Spartacus mert komoly infrastrukturális fejlesztések előtt áll az egyesület ezért is szeretnénk minden tanulási lehetőséget megragadni. Ismerve a Puskás Akadémia felszereltségét és szakembergárdáját kevés hely van ebben az európai régióban ahol hasznosabb és nálunk is alkalmazható segítséget kaphatnánk. Most a videóelemzésen volt a fő hangsúly, kíváncsi voltam, hogy ők milyen főbb szempontokat tartanak fontosnak egy edzés vagy egy mérkőzés folyamán. Megismerhettem azt is, hogy ők milyen rendszert használnak. Vannak dolgok amelyekben teljesen egyformán gondolkodunk, és ez nagyon fontos, ennek is köszönhető, hogy folyamatosan van miről értekezni. Természetesen vannak lemaradásaink is, de remélem a most induló fejlesztések segítségével nagyot lépünk előre és ezt a lemaradást minimalizáljuk – mondta Purguly Árpád.

A Szpari a jövőben az utánpótlás játékosoknál egy új kiválasztási módszert kíván bevezetni, itt a szakmai igazgató megosztotta az elképzeléseket a Puskás Akadémia munkatársaival.

- Egy objektívabb kiválasztási rendszert szeretnénk, hogy még tisztább képet kaphassunk a fiatal játékosok állapotáról. Folyamatosan dolgozunk ezen, és a sok fiatal játékos miatt ez a Puskás Akadémiánál is komoly feladatot jelent. Itt számadatokkal támasztható alá a labdarúgók teljesítménye, ami megkönnyítheti a szakmai stáb munkáját – mondta Purguly Árpád.

Érdekesség, hogy a Puskás Akadémiánál dolgozik az a Csordás Szabolcs, aki 2014-ben a Szpari bajnokcsapatának tagja volt. Vele, és Kovács Tamással is egyeztetett a Spartacus szakmai igazgatója. A jövőben is szeretnék tartani a szakemberek a kapcsolatot, és további találkozók várhatók.

Vissza