A legjobb nyolc csapat között játszik tavasszal a Nyíregyháza Spartacus-BJLA U19-es együttese. A csapat az első négy mérkőzésen nem teljesített rosszul. Csernijenko Ruszlán vezetőedzővel értékeltük az elmúlt időszakot. 

- Annak tükrében, hogy a koronavírus járvány mennyire megnehezíti a világ életét, a felkészülésünk nem sikerült rosszul, azt a munkát amit elterveztünk Gyurovics Zsolttal, elvégezhettük, és jól sikerültek az edzőmérkőzések is. A bajnokságban eddig négy mérkőzést játszottunk, és sajnos az MTK ellen erősen hiányos volt a védelmünk, ez látszott is az eredményen. A Vasas és a Honvéd ellen is intenzív mérkőzést játszottunk, mindkét esetben közelebb álltunk a győzelemhez, de be kellett érnünk egy-egy ponttal. Ezzel együtt elégedett voltam, mert ilyen komoly fővárosi klubok ellen játékban jól teljesítettünk. A hétvégén kikaptunk Debrecenben 2-1-re, itt a helyzetkihasználásunk nem volt hatékony, pedig több nagy lehetőségünk is adódott. Mi kezdeményeztünk, így itt volt hiányérzetem.

- Mennyire nehéz így helyt állni, hogy több csapat is számít az U19-es együttes tagjaira?

- Nem könnyű. A Szpari II-ben is futballozznak a játékosok, és ott is komoly feladat van, ki kell harcolni a feljutást. A felnőtt csapattal készül több saját nevelésű labdarúgó, így a kerettel kicsit sakkozni kell, hogy az U19 is ütőképes legyen, de a Szpari II. is jó eredményeket érjen el.

- Ilyenkor lépnek feljebb a még fiatalabbak?

- Igen. Gincsai Zoltán és Nagy Gergő az U17-ből már rendszeresen nálunk játszik, de rajtuk kívül is voltak akik a nagyobb korosztályban bemutatkoztak. Legutóbb Enyedi Péter is kezdő volt Debrecenben, ez nekik jó. Magasabb a színvonal U19-ben, gyorsabbak, erősebbek az ellenfelek, a fejlődésük szempontjából ez fontos.  

- Több tehetség is van az együttesben, akik közül néhányan a korosztályos válogatottban is bemutatkozhattak. Mennyire motiválhatja ez a többieket?

- Herczku Alex és Gincsai Zoltán példája is mutatja, hogy innen is be lehet kerülni a nemzeti csapatba, amire büszkék is vagyunk. De büszkék vagyunk arra is, hogy Alex mellett Tangel László, Szabó Bálint, Sztankó Dávid, Torkos Máté vagy éppen Pataki Bence is az első csapattal készült, készül, többen az NB-II-ben is bemutatkozhattak. Persze nekünk az őszhöz képest így 5-6 játékosunk kiesett, de ez mégis örömteli, mert feljebb léptek. Ezért dolgozunk, jó a kapcsolat a felnőtt csapattal, reméljük további játékosokat adhatunk a Szparinak a jövőben is. 

Vissza